Bitcoin/blockchain technologie voor dummies (Part 1: De blockchain)

Bijna iedereen heeft ondertussen al wel gehoord van Bitcoins. Bitcoin is elektronisch geld dat direct kan worden verstuurd van een persoon naar een ander zonder dat er een tussenpartij voor nodig is. Omdat deze tussenpartijen, zoals bijvoorbeeld banken, overbodig zijn wordt het versturen van geld goedkoper. Als je geld wilt versturen van bijvoorbeeld Nederland naar Cambodja moet je soms, afhankelijk van hoe je het geld verstuurt, wel 5-15% betalen. Bitcoins kun je daarentegen versturen voor enkele centen.

Wat ik wil doen in deze post is niet uitleggen wat Bitcoin is, maar uitleggen aan de leek hoe de onderliggende technologie – de blockchain technologie – werkt. Bitcoin is slechts een voorbeeld die gebruik maakt van de blockchain technologie, maar deze technologie heeft oneindig veel toepassingen. De kern van deze technologie bestaat uit de volgende 3 delen die ik elk in een aparte post zal behandelen:

 1. De blockchain (de digitale boekhouding);
 2. Cryptografie om transacties te autoriseren;
 3. Een gedistribueerd netwerk van computers die transacties verifiëren en de blockchain updaten.

In deze post behandel ik wat de blockchain is en zal ik zoveel mogelijk technische termen proberen te vermijden.

PART 1: DE BLOCKCHAIN

De blockchain (Nederlands vertaald als een ‘keten van blokken’) is niks anders dan een digitaal boekje of database waarin

(1) transacties worden opgeslagen en
(2) transacties worden bevestigd dat ze juist zijn zodat gesjoemel met transacties onmogelijk is.

Hoe ziet het boekje eruit?
Het boekje bestaat uit pagina’s waar alle oude transacties in staan. Nieuwe transacties worden toegevoegd aan een nieuwe pagina waardoor het boekje steeds dikker wordt. In de blockchain is de pagina een blok en komen nieuwe transacties in nieuwe blokken die worden gekoppeld aan de vorige blokken waar oudere transacties in staan – op die manier ontstaat er een ‘keten van blokken’, genaamd de blockchain.

Welke informatie staat er in de transacties?
Bij een transactie op een blockchain kan je allerlei verschillende informatie opslaan. De belangrijkste informatie van een transactie is:
(a) wie de verzender is;
(b) wie de ontvanger is;
(c) wat het tijdstip van de verzending is;
(d) en wat er is verzonden.

De eerste keer dat de blockchain werd gebruikt was het om een nieuwe valuta als ruilmiddel te maken op internet, de Bitcoin. In het voorbeeld van de Bitcoin, hebben alle computers die aangesloten zijn op de blockchain netwerk allemaal een kopie van de blockchain waarmee de computers kunnen verifieren of jij in jouw transactie niet meer Bitcoins uitgeeft dan jij hebt. Het feit dat alle computers op het netwerk een kopie hebben van de geschiedenis van alle transacties maakt het lastig om te sjoemelen. De blockchain is hierdoor betrouwbaar.

Wat zijn de voordelen van de blockchain?
Er zijn vele voordelen van de blockchain. De belangrijkste voordelen zijn de volgende:
(a) Goedkoop: transacties kunnen direct plaatsvinden tussen verzender en ontvanger zonder dat er een tussenpersoon te pas komt;
(b) Snel, 24/7 realtime: elke transactie gaat zo snel als een e-mail. De enige vertragende factor is de snelheid waarmee andere blockchain gebruikers een transactie goedkeuren, maar dat is slechts een kwestie van seconden of hooguit minuten;
(c) Betrouwbaar: de juistheid van de transactie moet worden geverifieerd door alle computers die aangesloten zijn op het blockchain netwerk. Als er een computer is die sjoemelt met de boekhouding en een andere boekhouding naleeft dan moet deze computer proberen alle andere computers ervan te overtuigen dat zijn boekhouding juist is.

Wat is de blockchain dus eigenlijk?
De blockchain is niks anders dan een betrouwbare digitale boekhouding. In plaats van dat de transacties worden vastgelegd in een boekje met pagina’s wordt het vastgelegd in een keten dat bestaat uit blokken. Het is betrouwbaar, omdat de betrouwbaarheid van transacties wordt geverifieerd door de computers van alle andere mensen die met hun computer op de blockchain netwerk aangesloten zijn.

2 thoughts on “Bitcoin/blockchain technologie voor dummies (Part 1: De blockchain)”

 1. Welke computers zitten in het netwerk en hebben een kopie van de blockchain? De mijne? Of moet je speciale software resident draaien?

  Like

  1. Hoi, excuses voor mijn late reactie. Je moet een Bitcoin client downloaden op je computer als je wil deelnemen aan het netwerk (mijnen). Dan wordt de blockchain automatisch gedownload en bijgewerkt op je computer.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s